Deconnecteren kan je leren.

Werk is een belangrijk onderdeel van ons leven. We besteden er een belangrijk deel van onze tijd en energie aan. In ideale omstandigheden krijgen we energie terug, maar ook zingeving en persoonlijke ontwikkeling.

Maar soms wordt de verbinding met het werk te veel, ten koste van onze gezondheid en welzijn, en ja, ook van onze productiviteit op de werkvloer.

Met andere woorden : het belang van regelmatig en volledig deconnecteren van het werk valt niet te onderschatten. Het is noodzakelijk en verhoogt onze energiepeil en productiviteit.

De kunst van het deconnecteren.

Weinigen kennen het talent om na een lange en stressvolle werkdag de laptop te sluiten en ook daadwerkelijk ‘af te sluiten’. Meestal blijven we piekeren over wat er die dag fout ging, wat de volgende dag op ons te wachten ligt, enz.

We bekijken vaak tot ’s avonds laat de mobiele telefoon, op zoek naar nieuwe e-mails of de planning van de volgende dag. Zo blijven we geconnecteerd tot net voor het slapen gaan en daarmee beïnvloeden we onze gedachten, ons humeur en uiteindelijk ook onze slaap en herstelproces.

Deconnectie is opladen.

Als we nooit volledig deconnecteren van het werk krijgen we nooit de kans om opnieuw op te laden. We worden dag in dag uit overprikkelt en stressklachten worden onvermijdelijk. Het kan zelfs leiden tot burn-out of depressie.

Recent onderzoek wees uit dat bijna 2 op 3 werknemers in België moeite heeft met deconnecteren. Maar ook zelfstandigen worden er door getroffen. Een gemiddelde zelfstandige in België werkt maar liefst 57 uur per week. Onnodig te vermelden dat de impact van onvoldende deconnectie enorm groot is.

Door na de werkuren volledig te deconnecteren kunnen we beter loslaten, herstellen en opladen. Om nadien, tijdens de werkuren, opnieuw productiever en met meer motivatie aan de slag te gaan.

Deconnecteren hoe begin je daar aan ?

Als je, net zoals de meesten onder ons, nooit hebt geleerd te deconnecteren, geef je jezelf toch best voldoende tijd alvorens resultaten te ervaren (en conclusies te trekken).

Toenemende digitalisering, maatschappelijke druk, permanente bereikbaarheid, thuiswerk, … De grenzen tussen werk en privé vervagen, waardoor ook je persoonlijkheid lijkt samen te vallen met je job.

Zo’n permanente verbinding met het werk, verander je niet vanzelf.

Je doet er best aan enkele eenvoudige doch efficiënte regels in acht te nemen.

Deconnecteren van het werk is in de eerste plaats de context veranderen.

  • Verander van locatie. Gebruik het verlaten van het kantoor als een dagelijks ritueel om de dag, en dus ook het werk af te sluiten. Werk je
    van thuis uit, tracht dit niet te doen in de leefkamers maar gebruik een aparte kantoorruimte.
  • Leg je laptop uit het zicht of op een moeilijk bereikbare plek.
  • Stop de permanente bereikbaarheid voor je klanten. Deconnecteer je werkgerelateerde mail-, whatsapp-, sms- en telefoonverkeer vanaf 19u. Speel met de instellingen van je GSM en limiteer notificaties of zet hem op vliegtuigmodus. Nog beter is de aanschaf van een gsm louter voor privé-doeleinden.
  • Beperk het weekendwerk tot die ene uitzonderlijke zaterdagvoormiddag.
  • Richt je aandacht op iets anders. Een totaal andere activiteit net na de werkuren helpt je je focus te verleggen en je brein te resetten.
  • Je kan van en naar het werk wandelen, fietsen of maak opnieuw tijd voor die lang vergeten interesse of hobby.
  • Sport, doe (natuur-)wandelingen, ademhalingsoefeningen, meditatie, …
  • Oefen je om in het hier en nu te zijn. Het vraagt enige inzet en geduld om in het moment te zijn in de omgang met je dierbaren, partner, kinderen. Koester die momenten, maar er kwaliteitsmomenten van.
  • Ben je hierbij bewust van je ambitieuze zelf. Prop je weinige vrije tijd niet opnieuw vol met zeer ambitieuze hobby’s en activiteiten. Tracht geen nieuwe records na te streven die je onvoldoende tot rust laten komen.
  • Neem voldoende tijd voor zelfzorg. Ben je bewust van je valkuilen en limieten. Noteer voor jezelf wat ervoor zorgt dat je gestresseerd reageert. Hoe vermijdt je het overschrijden van je limieten ?
  • Neem nog eens de tijd om je te vervelen.

Je zal merken dat enige volharding onontbeerlijk is, maar zodra je omgeving en klanten en bovenal jijzelf dit nieuwe ritme gewend zijn, zal een nieuwe wereld voor je open gaan.

Sta er eens bij stil hoeveel uren we dagelijks onbewust verliezen door overbodige gsm- of laptopgebruik. Deconnectie betekent uiteindelijk meer energie, efficiëntie, doelgerichtheid en focus.